Det er Stortingsvalg høsten 2013, ett år fram i tid fra nå. Fram mot denne tid vil det tradisjonelt sett bli et økende fokus på gode tanker og idéer, og det vil bli stadig vanskeligere å se de store linjene og sammenhengene – f.eks i det som har blitt gjort og sagt de siste årene. I den sammenheng har jeg for egen del samlet sammen noen av de viktige sakene som har definert siste års regjering. Listen har ikke som mål å dekke alt av handlinger, men trekke en rød tråd gjennom en del viktige og samtidig kanskje spesielt dårlig håndterte saker.
Dette er i alle fall nok materiale til å med stor sikkerhet vite hvilke holdninger partier og sentrale politikere innehar. Og det er særdeles utslagsgivende for hvilket parti jeg kommer til å stemme på ved kommende valg de neste 5-10 årene.
- Energimerking. Norge får smekk fra ESA for ikke å ha innført virkemidler for bygningsenergidirektivet. Dette skulle blitt gjort innen 4. januar 2006, men ble ikke mer enn halvveis gjennomført i juli 2010, etter først å etter sigende ha blitt lagt fullstendig på is kun 6mnd i forveien av minister Terje Riis-Johansen. Paraplyorganisasjoner for byggenæring og bio-oppvarming (NoBio) steiler så mot innholdet i vedtaket, som blant annet viser seg å være diskriminerende mot alternative oppvarmingsmetoder som ikke fjernvarme eller sol. På dette tidspunkt har EU allerede gått videre til steg 2 i sin satsing, mens det norske vedtaket baserer seg på steg 1 som stammer fra år 2002. Opprinnelig var det norske direktivet basert på to forskjellige karakterer, én for energieffektivitet, og én for hvor miljøvennlig oppvarmingskilden(e) er. Dagens versjon baker disse inn i samme merking, nemlig bokstavkarakter for førstnevnte, mens bakgrunnsfargen antyder oppvarmingen. Også dette møter kritikk, da de ulike oppvarmingskildene har svært store kostnadsforskjeller i anskaffelse. Samtidig er selve energibehovet så lite, om man først skal bygge energieffektive hus.
- CERN-henvendelse om Tier 0-datasenter i Norge.
Norge blir kontaktet eksklusivt av Cern om muligheten for å opprette et enormt datasenter på Rennesøy i Rogaland. Saken videresendes fra Rennesøy kommune til Regjeringen. Først når media tar tak i saken skjer det noe. Men da er det for sent. Etter ikke å ha fått svar på 6mnd går Cern offentlig ut med et anbud til mange europeiske land.Tier-0-senteret ble i april 2012 vedtatt å legges til Ungarn.
Kilder: http://www.tu.no/it/2012/05/09/derfor-vraket-cern-norge
- Monstermaster. Statnett ønsker å trekke nye master fra Sima i Hardanger til Samnanger. I 2010 er det stor uro mot at Regjeringen ikke en gang har vurdert andre alternativer, når det argumenteres med at disse linjene skal trekkes gjennom unike naturområder. Det blir til slutt oppnevnt separate komitéer til å se på alternativene, og 15 ordførere blir invitert til hovedstaden. Terje Riis-Johansen hanskes dårlig med disse oppgavene som energiminister, og går til slutt av. Mastene blir likevel trukket, til tross for protester til langt uti 2012.
- CO2-rensing og månelanding. Gasskraftverk på Mongstad ble lansert som en «norsk månelanding» i en nyttårstale 2006-2007, hvor et nymotens og kostbart teknologisenter skal rense CO2.
I årene etter dette har det hele rent ut i sanden, med stadige utsettelser. Nå er målet flyttet til 2016, fra opprinnelige 2010 og etterhvert 2014.
Kilder:
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=146966
http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7528165
http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7106146
http://www.tu.no/olje-gass/2012/05/13/slik-fungerer-manelandingen - Dieselavgift. Frem til 2011 har myndighetene oppfordret til dieselbilkjøp, ved blant annet å redusere engangsavgiften på nye biler (2009). Dette blant annet fordi CO2-utslippene er lavere for diesel- enn for bensinbiler. I statsbudsjettet for 2012 er plutselig fokuset flyttet, og Regjeringen vil straffe utslipp av NOx vesentlig mer enn CO2, som er høyere igjen på dieselbiler. Bilbransjen fortviler og mener dette gjør det usikkert og vanskelig for kunder. Avgiftene rammer kjøp av nye biler. Men det kan trygt sies at dette er uforutsigbart og lite konsistent av Regjeringen.
- Datalagringsdirektivet skal ha sin bakgrunn i kamp mot terrorisme og kriminalitet, og er nå vedtatt i Norge gjennom å være et EU-direktiv. Den skal gjelde fra 1. januar 2013. Direktivet pålegger tjenestetilbydere å lagre vesentlig mer data om brukere og trafikk enn det er gjort til dags dato. Data skal lagres i minimum 6 måneder, og gjøres tilgjengelig for myndigheter på forsespørsel. Det er opp til tjenestetilbyder selv å sørge for denne overvåkningen.
Det var stor uenighet partier og organisasjoner imellom for dette direktivet. Den har blitt kritisert for urimelig inngrep i privatlivet.
DLD har blitt kritisert fordi det ikke hindrer kriminelle å bruke digital kommunikasjon, som 1) ved kontantkort med falsk navn, 2) bruke et VPN-system, 3) bruke andres nettverk, eller en kombinasjon av disse.
En rekke Europeiske land har ikke tatt dette EU-direktivet i bruk, da det i mange tilfeller strider mot de enkeltes land grunnlov og grunnleggende rettigheter.
Selv er jeg til dels enig i formålet med et direktiv, men på ingen måter gjennomføringen av den. Jeg synes også det er svakt av Tekna å stille seg bak dette, som på mange måter er ett av får organer som kan gå imot dette og komme med bedre forslag til teknisk gjennomføring.
- DAB er på mange måter synonymt med digital radio. Dette skal gjøre det lettere å administrere «frekvenser» og tildeling av stasjoner, men går samtidig sterkt utover lydens kvalitet og dekning. DAB synes å være mye mer sårbart for dårligere dekning enn tradisjonell FM. I tillegg har Norge valgt mp2-komprimering, og ikke mp3. Når det i tillegg er snakk om 128kbps datarater, som er hørbart dårlig som mp3-format, er dette bare rett og slett for dårlig. Dette vitner om dårlig oppfølging og feil fokus. Det blir meningsløst å sende musikk, og plagsomt å høre på tale.
DAB+ er foreslått og vil brukes i mange andre land. Dette er et nyere format som bruker en annen komprimering enn mp2, men ikke bakoverkompatibelt med ordinær DAB.
Kilder:
http://www.lydogbilde.no/test/femten-dab-radioer
http://www.forskning.no/artikler/2007/februar/1170676076.79
http://blogg.uio.no/mn/ifi/innovasjonsteknologi/content/dab-kontra-dab - Jagerfly. Generelt virker det som om dagens rødgrønne Regjering er noe teknologifiendtlig og -likegyldig. Og det er en skremmende holdning, spesielt i en tid hvor mange land velger å satse spesielt på områder som innebærer innovasjon og fremtidstekning.
For våre nye jagerfly er det likedan. Disse er «naturligvis» allerede forsinket, men viser seg nå å være 3 ganger dyrere å vedlikeholde enn dagens fly.
La oss ikke dvele voldsomt mye ved dette. Det er en kjensgjerning at vedlikehold, dårlig sådan, synes å være tilfelle for mye av infrastrukturen i dette landet, f.eks når det gjelder veier, jernbane og skoler.