Trekke opp røtter med hjemmesnekret stubbebryter

Denne høsten så jeg meg nødt til å fjerne en forgrodd thujahekk. Halvparten av buskene hadde strøket med vinteren 2013 da det var så kaldt, og resten var blitt så høye at de var blitt til fare for strømledningene inn til huset.

Selve nedkappingen av thujaene var ikke noe videre problem. Men utfordringen ble å røske opp selve røttene på totalt 14 trær. Først hadde jeg trodd det skulle gå greit med en motorisert bajonettsag.

Løsningen ble etterhvert å lage det som visst går under navnet «stubbebryter». Det er rett og slett et stativ med en talje under. Jeg hadde først tenkt å kjøpe en talje på Biltema til 500kr, men fikk etterhvert lånt meg en.

Konstruksjonen av stubbebryteren er et kapittel for seg selv. Etter å ha lest et tips på hageglede.no, bestemte jeg meg for å bruke dette som utgangspunkt. Men jeg gjorde noen tilpasninger:

 1. Jeg kjøpte inn material slik at beina ble på ca 2,3m, pluss litt ekstra. Dette ekstra var planen å lage kiler utav, slik at beina naturlig kunne sprike når de stod i lik avstand fra hverandre. Om man ikke gjør dette, og følger oppskriften på hageglede.no om å bore hull tvers igjennom alle tre samtidig, vil man få to bein som det nesten ikke er noe avstand mellom. I tillegg kjøpte jeg med shims og beslag på Biltema slik at tverrbolten ikke skulle gnage seg unødvendig inn i treverket:
  DSC_1402
 2. Kilene som vi her ser to av, er skrudd fast i midtbjelken. Det var først når dette var gjort at jeg boret hull gjennom.
 3. Jeg brukte ikke en wire til så stramme rundt beina, nederst. Er denne stubbebryteren høy nok er dette ikke nødvendig. Men såklart, om man stiller den opp veldig sprikende, bli man nødt å ha noe som holder den igjen.
 4. For å henge fast taljen fikk jeg boret to hull i en plate/brakett, med en sjakkel til å henge selve taljekroken i. Her finnes det sikkert mange løsninger.
  DSC_1398
 5. Jord som ble skuffet vekk ble lagt opp (billig) presenning, slik at plenen ikke tok særlig skade av dette, samt at det var lett å sope jorden på plass igjen når ny hekk ble plantet.

Resultatet ble rimelig bra. Alle stubbene kom opp, enkelte uten forarbeid, men stort sett måtte det graves grundig rundt og helst kuttes et par røtter. Når stubben så var kommet opp pleide jeg å bruke en kort rundslynge for å få tak i de største røttene som var blitt igjen.

Og til slutt ble ny hekk plantet.

Ny hekk etter stubbebryter hadde vært i sving
Ny hekk etter stubbebryter hadde vært i sving

Oppdatering 2021-05-18: satt inn ny lenke til Web Archive, da den gamle hadde råtnet.

6 kommentarer


 1. ·
 2. Erlend Arge
  ·

  Takk for flott gjennomgang! Hva slags løftekapasitet hadde den taljen du brukte?

  Svar
  1. kjetil
   ·

   Tror det var 500kg. Men jeg ville ikke gått særlig under dét, det var ganske mange ganger at jeg hang i taljen og kjettingen stod i spenn 🙂

   Svar
  1. kjetil
   ·

   Før den ble kuttet ned var den mellom 3-5 meter høy.

   Svar
 3. Rolf Ringom
  ·

  Akkurat slik jeg gjorde det i sin tid. Tips. Jeg brukte høytrykkspyleren til å spyle bort jorden som satt fast i røttene etter hvert. da ble vekta på røttene mindre.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *